När man blir pensionär har man mycket att se fram emot, tack vare att man nu har tid att göra allt det som man inte hade tid för när man fortfarande arbetade. Men att vara pensionär innebär också att man börjar komma upp i åren, och i samband med det måste man börja se efter sin hälsa lite bättre än man kanske gjort tidigare.
En sak som man sannolikt inte oroade sig nämnvärt över tidigare var de årliga influensorna. I värsta fall blev man rejält sjuk en kort period. Som pensionär (de som är äldre än 65 år) tillhör man dock en av riskgrupperna, vilket innebär att man i hög grad riskerar att drabbas av följdsjukdomar om man skulle smittas av influensa. Följdsjukdomarna kan vara mer eller mindre allvarliga, till exempel lunginflammation eller bihåleinflammation. Det rekommenderas därför att man vaccinerar sig om man tillhör en riskgrupp.
På samma sätt kan man vilja undvika besvär med bihålorna som en följd av allergier. Om du som pensionär upplever besvär som kliande och rinnande näsa i samband med allergi under pollensäsongen, kan du kontakta en läkare via KRY, och få hjälp med hur du kan behandla symptomen.
Något annat som man måste se upp med, som man lider ökad risk att drabbas av som pensionär, är typ 2-diabetes, som också kallas för åldersdiabetes. Problemet med denna typ av diabetes är att symptomen till en början är så milda att man kanske inte ens kopplar ihop dem med sjukdom. När man väl upptäcker sjukdomen kan den redan ha orsakat skada. Det man ska se upp för är till exempel att man känner sig onaturligt trött. Det är ett symptom som kan bero på många andra saker, men om man upplever detta i kombination med ökad törst kan det vara en god idé att uppsöka läkare för att göra ett blodprov.
Svenska pensionärer har dock bland de bästa förutsättningarna i världen för att leva länge och vara friska länge. Undersökningar bland pensionärer inom EU visar att de svenska pensionärerna i snitt är friska längst i hela EU – hela 15 år utan några bestående krämpor efter att de fyllt 65!