Rättigheter som pensionär

Du har arbetat i många år, barnen är utflugna och det är äntligen dags att få koppla av och bara ta hand om dig själv. I alla fall tänker många så om sin pension, men på grund av krångliga system kan du som pensionär gå miste om en stor förmån. Detta kan göra en skillnad på hela 114 000 kr om året. PRO, Pensionärernas riksorganisation, tycker att Pensionsmyndigheten borde berätta om vilka rättigheter och förmåner en pensionär har. Pengarna som många inte vet om, kommer av att många är berättigade till bostadsbidrag och andra tilläggspensioner.

PRO är på din sida

PRO är den politiskt obundna organisation som ställer sig på pensionärernas sida. De medverkar regelbundet på olika event för att föra pensionärernas talan. Varje år har de en monter på Almedalsveckan och i år 2016 var funderingarna vad vården, omsorgen samt varje enskild individ själva kan göra för att få ett glädjefyllt liv efter arbetsåren. Seminariet som organisationen anordnade under politikerveckan gick under namnet “Lev livet hela livet” och finns att se på deras hemsida. Det är två år kvar till nästa Riksdagsval, Så sänkte – eller höjde – politikerna sina odds inför valet 2018. Vad är viktigt för dig som pensionär? Inom PRO kan du engagera dig för dina rättigheter. Många tvingas leva på låga pensioner, särskilt kvinnor. Detta ligger till grund i dels att kvinnor fortfarande har lägre löner och dels att kvinnor i högre grad än männen lönearbetar deltid. Att ta hand om hem och barn, kan alltså straffa sig ekonomiskt senare i livet.

EU arbetar för äldres rättigheter

Flag_of_Europe.svgSedan 2008 drivs EU-projektet AGE-platform. Det är ett projekt där sammanlagt elva organisationer från tio olika länder medverkar för att motverka våld och övergrepp mot kvinnor. Att de valt just kvinnor beror på att en stor majoritet av de äldre i Europa är kvinnor och är mer sårbara. Två av tre personer över 80 år är kvinnor sett till hela Europa. Syftet är att stärka de äldres självständighet och integritet och EU har därför tagit fram en deklaration. I denna finns en bred förklaring till vad våld innebär. Om någon bryter mot dessa regler och rättigheter kan det ses som övergrepp mot äldre kvinnor. Ålderism är ett begrepp som närmast kan beskrivas som fördomar mot äldre, exempelvis att alla äldre har samma intressen och är likadana. Detta kan innebära diskriminering som även det är ett rättsligt problem och ska tas på allvar. Om du upplever att du har blivit diskriminerad på grund av ålder kan du ta kontakt med Byrån för lika rättigheter som hjälper dig vidare.

 

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto