Livet som pensionär

Pensionen är ett nytt steg i livet som kan te sig olika för olika människor. Roligt och befriande eller ångestfyllt och oroväckande? Eller en kombination? Många ser det som en möjlighet att göra det man inte hunnit med under sitt arbetsliv, och en chans att förfoga över sin egen tid, samtidigt som det kan väcka många funderingar om hur mycket man kommer att ha i plånboken och om det kommer att räcka, och oro inför sysslolöshet och ensamhet.

Psykologen Maria Farm poängterar att det är viktigt att oro eller funderingar kring framtiden inte påverkar livet i nuet negativt, eftersom vi trots allt bara kan vara säkra på att vi lever för stunden. Hon menar också att det är viktigt att fokusera på sig själv och vad man själv vill göra under pensionen, och inte fokusera så mycket på vilka föreställningar andra har om vad man bör och inte bör göra. Ett bra sätt att börja livet som pensionär säger hon är att ta en bit i taget – att inte kasta sig in i nya projekt som nybliven pensionär, utan att tillåta sig att landa i tillvaron och gå på i välkända rutiner innan man börjar med något nytt och okänt. Läs mer på svd.seLivet som pensionär 2

Vad gäller ekonomin, som är ett orosmoment för många, gäller det att börja planera sin pension redan några år innan det är dags. Självklart är pensionssparandet en livslång planering, men när det börjar närma sig kan man tydligare se hur mycket man faktiskt kommer att få ut av de år man arbetat och sparat, och se hur möjligheterna ter sig för att kanske kunna gå i pension i förtid, eller om det lönar sig att arbeta några år till.

De allra flesta, 81 %, oroar sig ändå inte för att gå i pension, och 89 % ser det som en möjlighet att få mer tid till att göra saker de tycker om. Till exempel vill 52 % använda tiden till att umgås mer med sina vänner och sin familj. En tredjedel av de blivande pensionärerna ser också fram emot att få sova ut om morgnarna. Det finns med andra ord mycket att se fram emot i livet som pensionär, och bara du själv bestämmer hur det ska se ut.

Vill du testa dina kunskaper om pension och pensionärer? Gå till dn.se

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto