Hobbies som passar äldre

Bara för att man blir gammal slutar man inte ha kul. Man kanske får mer krämpor och blir lite långsammare men livet pågår fortfarande, det får man aldrig glömma. För att fortsätta njuta av sin tillvaro gäller det att fylla sina dagar med aktiviteter, något som kan vara en utmaning om man är pensionär och inte har en given sysselsättning längre. Då är det dags att skaffa sig en hobby, om man inte redan har någon. Det kan handla om allt från att måla, spela något instrument, meka med teknik eller åka på cykeläventyr – allt handlar om vilken förmåga man har.

-

Att hitta sitt intresse

Först och främst gäller det att hitta sitt intresse. Vad tycker du om att göra som är avkopplande och underhållande på samma gång? Poängen med en hobby är att den ska vara rolig att ägna sig åt och att den ska ta bort tankarna på saker som kan vara jobbiga, som ekonomi och krämpor. Här är alla unika eftersom folk gillar olika saker. Vill du kanske se mer av din stad men har tröttnat på att åka buss? Skaffa en skön cykel och upptäck nya gröna områden dit du kan ta med picknick och ta det lugnt. Vill du kanske lära dig något? Registrera dig på en Excelkurs, det finns överallt i Sverige och de är ofta anpassade till äldre. Det kan vara svårt att förstå teknik och internet om det kom in sent i livet, men med rätt guidning kan alla bli proffs på att hantera en dator, även om man aldrig har varit nära en förut.

Viktigt att göra något

botaniska uppsala

botaniska uppsala

Det finns en stark anledning till varför det är viktigt att ha en hobby; det är livsavgörande att hålla sig i rörelse. Ibland kan man luras att tro att livet tar slut vid 65 eftersom vårt samhälle är så inriktat på arbete. Efter 40 långa år i yrkeslivet kan det vara svårt att hitta mening i sin nya tillvaro – vad gör man om man inte jobbar? Det viktiga är inte vad du gör, det viktiga är att du gör något. Kanske kan det räcka med att skriva några meningar i en bok varje dag, även om man inte tänker på att den ska publiceras någon gång. Fysiska aktiviteter har bra effekt på kroppen, även om den börjar bli till åren kommen. Det räcker med att höja pulsen lite varje dag, man behöver inte ta ut sig helt. Gå på en promenad till torget varje dag eller hitta en vän att upptäcka nya trädgårdar med.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto